На 01.Март 2022 година в Гранд зала „Макс Планк“ на Института по роботика при БАН се проведе «Националния бизнес форум 2022» под надслов “Европейската зелена и дигитална индустрия-Планът на Европа за единна квантова комуникационна мрежа”
Събитието беше организирано от Център за компетентност КВАЗАР съвместно със Сдружението на малките и средни предприятия „Обединени Бизнес Клубове“.
В основния фокус на темите беше националния план на България за изграждане на квантово-комуникационна мрежа, което се осъществява от Център КВАЗАР при Българска академия на науките, в рамките на Европейската инициативата „Euro QCI”.
Инициативата на ЕК Euro QCI предвижда държавите членки на Европейския съюз да изградят съвместно до 2027 г. наземна и космическа комуникационна инфраструктура от ново (следващо) поколение, която ще има за цел да гарантира суверенитета и комуникационната сигурност на Европа.
В момента Център КВАЗАР подготвя Националния проект на България за квантово-комуникационна мрежа, който ще бъде подаден в ЕК през месец Март, заедно с проектите на останалите държави членки на ЕС. Планът на България включва изграждане на международно квантово трасе България-Гърция, както и Метрополитетна мрежа, в която да бъдат включени ключови за сигурността на страната ни министерства като МВР, Министерство на транспорта, Министерство на външните работи, както и връзка с болници, банки и други стратегически обекти.
В настоящия момент темата е изключително актуална и приоритетна за ЕК, с оглед случващите се събития в Украйна и усилията на ЕС, насочени към предотвратяване на хибридни атаки на ключови европейски комуникационни мрежи и инфраструктури.
Събитието беше официално открито от зам.-министъра на иновациите и растежа г-жа Карина Ангелиева, която фокусира изключителната важност на връзката между Науката и Бизнеса за бъдещия икономически растеж на страната.
Център за компетентност КВАЗАР беше представен от неговия ръководител академик Чавдар Руменин.
Сред официалните гости на Форума бяха председателят на Българската академия на науките академик Юлиан Ревалски, деканът на Геолого-географския факултет на Софийския университет проф. Климент Найденов, зам.-кметът на община Костинброд г-н Александър Ненов, както и представители на Бизнеса, научните среди и други.
Официално видео обръщение към участниците отправи председателят на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен.

By quasar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *