С празничен водосвет беше отбелязана годишнината от създаването на един от водещите институти при Българската академия на науките.

Институтът по роботика „Св. Апостол и евангелист Матей“ се утвърди като лидер във висококачествените научни изследвания и разработка на нови продукти в сферата на изкуствения интелект, квантовите комуникации, роботиката и сензорните технологии.

В авангардния лабораторен комплекс на ИР-БАН работят над 150 изследователи, акредитирани да обучават докторанти в области като квантовата комуникация и технологии, роботиката, кибер-физичните системи, интелигентните системи за сигурност, управлението на риска, автоматизация на производството и др. В научния екип на Института са някои от водещите български иноватори, защитили само през последните години над 200 изобретения и доказали своята научна дейност с над 20 000 цитирания в международни издания, като академик Чавдар Руменин, получил най-високото отличие в науката Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ .

През последните пет години ИР-БАН се отличи с Националния център по квантова комуникация КВАЗАР, който е координатор към Европейската комисия и отговаря за изграждането на квантово-комуникационната инфраструктура на България.

Пожелаваме още дълги години и много успехи на екипа на Институт по роботика при БАН!

Доц. д-р Август Иванов, директор на Института по Роботика

By quasar