Проверка и практическо изпитване на националните процедури при засичане на ядрени и радиоактивни материали на граничните контролно-пропускателни пунктове е акцентът на съвместното българо-американско командно-щабно учение „TANGRA TTX“, което започна днес. То ще продължи до 9 септември. Организирано е от Министерството на външните работи (МВнР) и Държавния  департамент на САЩ, в сътрудничество с Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) към БАН и Центъра за компетентност КВАЗАР.

Учението беше открито с приветствени речи от зам.-министъра на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев, посланика на САЩ у нас Херо Мустафа и доц. Лъчезар Георгиев, директор на ИЯИЯЕ.

Министър Коджабашев подчерта, че ядрената сигурност е от изключително значение за сигурността на всяка държава и нейните граждани. Готовността на държавата да засече ефективно и да възпре незаконното транспортиране на ядрени и радиоактивни материали през летищата, пристанищата и сухоземните граници безспорно има важна роля за запазването на целостта на държавните граници и сигурността на държавите, заяви той.

По думите му не по-малко важна е координацията и сътрудничеството между отделните страни в тази област. Това се обляга на знанието, експертизата и опита на хората, които са посветили тяхната работа на благосъстоянието и сигурността за нашите общества, добави той. 

„TANGRA TTX“ ни дава възможността да изпитаме националния модел и способностите ни, времето за идентификация и мерки за спиране на внос и износ на нелегални ядрени или радиоактивни материали. Включително в случаи на планиран терористичен акт и ситуации с трансфериране на импровизирани експлозивни устройства. Също така обмяна на опит и практики за подобряване на националните способности за реакция“, обясни министър Коджабашев.

Посланик Херо Мустафа отбеляза, че България и САЩ са приятели, партньори и съюзници, като двете държави имат силни силни връзки в областта на икономиката, сигурността и културата. Като партньори ние се усъвършенстваме заедно, заяви тя и определи учението като демонстрация на общия ангажимент за подобряване на националната сигурност.

Доц. Лъчезар Георгиев пък подчерта, че учението ще даде възможност на българските експерти да се учат от най-добрите практики на техните американски колеги, като това ще помогне за повишаване на стандарта на тези процедури у нас. 

По време на тридневното обучение ще бъдат изнесени лекции от представители на Държавния департамент и Департамента по енергетика на САЩ, ФБР и американската Агенция за противодействие на заплахите за отбраната. Също така ще бъде направена и демонстрация със специализирано техническо оборудване – мобилната CBRN/ХБРЯ лаборатория, с която разполага ядреният институт към БАН.

By quasar