На официална церемония днес, Ръководството на Център за компетентност КВАЗАР в лицето на  Академик Чавдар Руменин и  доцент Лъчезар Георгиев и в присъствието на председателя на Българската академия на науките- Академик Юлиан Ревалски, учредиха специална годишна стипендия на името на нобеловия лауреат проф. Дан Шехтман.

Стипендията е специално създадена от екипа на Център КВАЗАР в две професионални направления- „Природни науки“ и „Технологии в креативните индустрии“  за талантливи деца от 134 СУ „Димчо Дебелянов“-ORT School, където се състоя събитието.

Повод за обявяване на стипендията беше визитата на проф. Дан Шехтман в България и неговите дългогодишни партньорски отношение с екипа на училището и Световния ORT.

Изследователите от Център за компетентност КВАЗАР подкрепят активно новосъздадения училищен STEM Център, с фокус върху креативните индустрии и природните науки, за чийто нужди експертите на Центъра разработиха иновативни интегрирани учебни програми.

Директорът на 134 СУ „Димчо Дебелянов“-ORT School г-жа Палдъмова подчерта важността и значението на STEM професионални направления. “Ние сме убедени, че ранното представяне на тези професионални направления увеличава интереса към тях. Когато запознаваме учениците със STEM идеите, ние създаваме основа за бъдеща страст и интерес към тези предмети, което може да доведе до продължаващо обучение и успешна кариера в тези области”-посочи тя. „Разбира се,  най-важното в образователния процес остават добрите преподаватели, които могат да развият потенциала на децата и абсолвентите. За да гарантираме високото ниво на познания в STEM предметните области, ние работим в постоянно сътрудничество с академичните среди“-допълни още г-жа Палдъмова.

От името на Българската академия на науките и като ръководител на Националния център за квантова комуникация , интелигентни системи за сигурност и управление на риска-КВАЗАР, Акад. Чавдар Руменин представи почетен плакет към проф. Шехтман. „За мен е изключителна чест да обявя учредяването на специална годишна именно на забележителният учен проф. Шехтман, като символ за пътя към великите открития и умението да защитаваме и отстояваме дори и невъзможните на пръв поглед идеи“– заяви Акад. Руменин.  „От друга страна, с тази стипендия, ние бихме искали още веднъж да покажем силната връзката между българското образование и Държавата Израел- една страна лидер в иновациите и технологиите на 21-ви век“- допълни още той.

След официалната церемония, екипът на КВАЗАР и официалните гости от Българска академия на науките постиха съвместно Мемориалът “Стена на българските праведници” в чест на героите, спасили евреите в България.

By quasar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *