Швeдcĸият инcтитyт зa oцeнĸa нa пaзapa нa тpyдa и oбpaзoвaтeлнa пoлитиĸa e пpoвeл пpoyчвaнe и e идeнтифициpaл пpoфecии, ĸoитo cĸopo щe бъдaт зaмeнeни oт изĸycтвeн интeлeĸт.

„Ще отпаднат тези професии, в които няма творчество, които са по-автоматизирани – в които не се изисква въображение. Като туристически агент например, защото в интернет ще намеря хотел, в който желая да отседна. Касиерите в банките, в техномаркетите, в супермаркетите, готвачите. Печатарските професии също, защото съвременните технологии са уникални“, посочи директорът на Националния център за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ акад. Чавдар Руменин в студиото на „България сутрин“.

Таксиметровите шофьори също ще бъдат излишни, тъй като ще има автомобили, които ще бъдат управлявани от изкуствения интелект, каза той.

„Учените, журналистите, лекарите, учителите – тези професии, при които се иска творческо отношение, ще останат“, увери акад. Чавдар Руменин.

Към момента се смята, че 75% от професиите, които ще ги има през 2030 г., не са измислени все още, каза ръководителят на офиса за технологичен трансфер на Института по роботика към БАН Евгени Иванов пред Bulgaria ON AIR.

„Учениците и студентите трябва да учат умения. Трудно е да се ограничи обучението само в сферата на биология, химия, математика. Трябва да се учат умения за решаване на проблеми, които все още в нашите училища не се преподават по необходимия начин“, подчерта той.

По думите му трябва да се приложи мултидисциплинарен начин на обучение, който да позволява решаване на конкретни проблеми и учене как се правят иновации и изобретения.

Изкуственият интелект ще е първи сред професиите на бъдещето. Говорим за метавселена, възможности за нови видове енергия, които да бъдат въведени на пазара. Новите професии ще се движат от технологичните измерения. Журналистите ще продължат да съществуват, но някои ще има възможност да бъдат заменени. Говорим за интернет на мислите“, изтъкна Иванов.

Запитан колко дълъг ще бъде този процес на трансформация, акад. Чавдар Руменин коментира, че това ще се случи след 30-40 г. и през това време ще има възможности хората да се преквалифицират и да добият нови модалности и умения, с които да се адаптират към новите условия.

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/261864-profesii-na-badeshteto-metavselena-i-izkustven-intelekt-kak-shte-se-promeni-pazarat-na-truda

By quasar