В периода 20-23 ноември 2020 г., Европейската комисия проведе заседание на Борда на EURO QCI – „Квантова комуникационна инфраструктура в Европейския съюз”, в който страната ни се представлява от Център за компетентност КВАЗАР.

Заседанията бяха ръководени от г-н Томас Шкордас – директор на дирекция „Цифрови постижения и научна инфраструктура“ към DG CONNECT на Европейската комисия, а основна тема на срещата беше представяне от страна държавите-членки на техните Национални планове за изграждане на квантова комуникационна инфраструктура в периода 2021-2023 година.

Националният план на България беше представен от доц. Лъчезар Георгиев – член на борда на Euro QCI и представляващ страната ни в инициативата на ЕК.

Планът на България включва изграждане на  Национална квантово подсигурена комуникационна система, която ще бъде внедрена в секторите Електронно управление, Международна и вътрешна сигурност, Икономика и финанси, Регионално развитие, Транспорт, Медицина и здравеопазване, Социална политика и Високотехнологична индустрия.

В рамките на заседанието бяха обсъдени плановете на държавите членки за развитие на квантово-комуникационна инфраструктура, включително интерконекторните връзки, както и актуализираният план за действие на Европейската комисия по координиране на този процес.

По време на срещата стана ясно, че Европейската комисия планира да осигури финансиране за реализация на Националните планове на страните членки в периода 2021-2023, в размер на общо 300 милиона евро от Европейската космическа агенция и 180 милиона евро от  Програма „Digital Europe Program“ (DEP).

В рамките на инициативата Euro QCI страната ни очаква да получи около 7 милиона лева от страна на Европейската комисия за периода 2021-2023 г.

By quasar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *