Земетресения, пожари, наводнения, свлачища и други природни бедствия могат да бъдат предсказвани. Това е възможно благодарение на разработки на учените от Центъра за компетентност Квазар, чийто водещ партньор е Институтът по роботика при Българската академия на науките.

„В центъра се подготвят и изпитват образците, като едновременно ще се регистрира потокът от наночастици, които те ще генерират“, обяснява ръководителят на центъра акад. Чавдар Руменин. Когато налягането на техния спектър стигне критични стойности, ще се алармира за природни бедствия и процеси, след колко време ще се случат, на какво налягане.  По проекта се разработват общо четири пакета. Освен прогнози за природни бедствия има и проучвания за системи за сигурност и управление на риска.

„Най – важно е да знаем какво ще се случи, ако има негативни процеси. Тези ситуации трябва да се разиграят“, заявява Руменин.   Екипът ще пресъздава симулационни технологични „игри“ и ще преиграва евентуални намерения и решения на терористи благодарение на последни достижения в областта на сензориката, на металознанието, прогнозата.

„По този начин ще можем да предвидим кога ще се случи неприятното. Трябва да влезем в кожата на тези лоши хора. Те използват технологични подходи и затова в центъра ще се направят такива изследвания, с такъв тип техника,благодарение на които да сме 10 гърди преди тях и да не им позволим това да се случи“, обяснява още ръководителят на проекта.

Учените ще използват опита на САЩ и партньорските организации от Балканите.  

By quasar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *