Квантовите компютри са още бебета, но няма да чакаме десетилетия, за да пораснат. Тогава те ще решават проблеми, за които още дори не подозираме. Това каза Рамсес Гайего, изпълнителен зам.-председател на Quantum World Association.

Асоциацията обединява професионалисти, фирми, хора от академичните среди, които имат желанието да разберат, че работата по създаването на квантови компютри преминава от лабораториите, от света на физиците и математиците, IT-тата, към една дисциплина, която все повече ще бъде предизвикателство.

„Едно от полетата, в които се работи е квантовата комуникация, сигурната комуникацията. Сигурността, че никой не може да се намесва по време на комуникацията. Да си сигурен, че ако казваш, че си ти, това наистина си ти. Имате съоръжения, технологии и методологии, които не само криптират, но и абсолютно осигуряват, че това си ти, системата, данните в нея са също осигурени“, казва Гайего.

По думите му вече и правителства инвестират в квантови компютри.

„Например Китай, Съединените щати, Канада, Австралия. Защо? Защото виждат, че границите на тайните в света могат да паднат много скоро. Представете си ядрената енергетика или стратегиите за защита на една държава, които военните правят. Неща, които са със значение за обществото. В момента в който можеш да ги „разкодираш“, става…уау“.

Сегашните технологии ще станат отживелица

„В момента използваме технология, която след влизането на квантовите компютри ще бъде отживелица. Нашата цел е да накараме обществото да обърне внимание на проблеми, които дори още не съществуват, проблеми, които днес не ги виждаме. Те ще бъдат решавани чрез този масивен източник на данни, който ще ги обработва и ще дава сила за да се решаваме проблемите“, казва Рамсес Гайего.

Според него квантовите компютри може да бъдат използвани в търсенето на нови молекули за лекарства, които могат да помогнат на хората да бъдат излекувани.

By quasar