Проф. д-р Климент Найденов – декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет в специално интервю за програма „Хоризонт“ на БНР:

Каква е ролята на геолого-географския факултет на Софийския университет в проекта EuroQCI?

Проф. Найденов: Новите неща, с които се занимава и специализира нашият факултет са управлението на рисковете и тяхната превенция и много преди EuroQCI създадохме голям център за компетентност КВАЗАР, в който факултетът има централна роля в тематичната група, която се занимава  с управление на риска. EuroQCI се явява едно продължение на тази екипна работа, която имаме в КВАЗАР и нашият факултет ще може да се включи в анализите, които ще се изготвят по отношение на превенцията на тези рискови процеси и явления, които биха се създали при една комуникация между две, три или четири страни, които в момента са заплашени от т.нар. квантови технологии.

При квантовата комуникация защитата срещу нерегламентиран достъп до информация се базира на принципите на квантовата физика?

Проф. Найденов: Там сигурността е много по-голяма. Европейският съюз се надява, че с тази инициатива ще засили сигурността на своите правителствени институции, техните центрове за данни, болници, енергийни мрежи, банковия сектор. В последно време в България се говори изключително много за киберсигурността, но за съжаление в ЕС сме малко по-назад в своето развитие. В квантовите комуникации нашият екип е пионер и се надявам, че ще можем да вземем добри практики от други държави.

Как се движите по плана?

Проф. Найденов: В момента сме в така наречената демонстрационна фаза. Тя предвижда внедряване и развитие на европейски технологии за квантово разпространение на ключове; експериментални квантови мрежи, тестови трансгранични квантови наземни мрежи, които свързват съседни национални QCI мрежи; тестови оптични наземни станции за връзка между космическия и наземния сегмент на QCI.

В България на този етап ще стартира пилотна демонстрационна наземна квантово-комуникационна градска мрежа тип „звезда“, изградена в оптичната мрежа на мобилен оператор и свързваща три държавни администрации: Министерството на вътрешните работи, Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на отбраната, както и два клона на една банка. С това ще искаме да демонстрираме до каква дсетеп можем да предпазим тези институции.

Квантовата комуникация е факт в много държави – Германия, Франция, САЩ, Япония, Китай. Да не говорим, че Китай през 2016 г. изстреля своя първи квантов сателит.

С участието си в инициативата EuroQCI страната ни ще бъде част от изграждането на квантово-комуникационна инфраструктура на Европейския съюз, която на практика ще гарантира стратегическата автономност на ЕС и на България в областта на киберсигурността.

By quasar