Вчера, 06. Юни 2022 г. беше открита мащабната европейска предприемаческа инициатива в подкрепа на стартъп екосистемата на регионално ниво “Европейска седмица на стартъпите“.

От 2016-та година насам събитието се провежда в над 300 града в 50 държави и събира студенти и предприемачи, които искат да научат повече за възможностите в техния регион.

„Иновациите са от решаващо значение за бъдещето на Европа и България. Ключът към успеха е създаването на взаимосвързани местни иновационни екосистеми. Европейските иноватори имат възможността да бъдете начело на тази нова вълна от иновации“ посочи евро-комисаря Мария Габриел, която официално откри Форума.

„Европа има три предимства:

-В основата на пробивните технологии са научните открития, а Европа е световен лидер в тази област.

-Силната индустриална база е второто ни конкурентно предимство. Ключови за стартъпите в областта на пробивните технологии са инженерни таланти. В Европа има едни от най-добрите инженерни училища и университети в света“- допълни още г-жа Габриял.

В дискусиите се включиха Богдан Богданов- изпълнителен директор на Българската Агенция за Инвестиции, Генчо Керезов- зам.-кмет на София, проф. Георги Тодоров-ТУ София, Весели Томов- президент на Съвета по инвестиции към Българската търговско-промишлена палата и др.

От страна на Център за компетентност КВАЗАР в събитието се включи Ръководителя на звеното за Технологичен трансфер и комерсиализация, г-н Светослав Моллов.

By quasar