Децата ще се запознаят с пет от най-интересните лаборатории в Центъра, сред които Националната лаборатория за изкуствен интелект, „Роботика в медицината“, „Роботи за обучение и рехабилитация“ и други.

Темата на срещата ще бъде  „От роботиката към етиката в технологиите: новите предизвикателства при спазване на човешките права“.

Събитието се организира съвместно от екип на Центъра и софийската 33 Езикова гимназия -„Света София“, в рамките на проект по програма Еразъм+. В него ще се включат деца и преподаватели от Италия, Португалия, Турция, Хърватия и Белгия.

Децата ще имат възможност да се срещнат с един от най-интересните роботи, разработен от Института по роботика съвместно с изследователи от Япония, който имитира човешките емоциите и се възприема много добре от деца със специални потребности. Ще бъде представен роботът Марти- специализиран в обучението на бъдещи инженери, както и Максибот и Минибот, които ще покажат на децата цялата технология по създаване и програмиране на роботите.

Организирано е посещение също така в лабораторията „Роботика в медицината“, където учениците ще може да наблюдават тренажор за целите на роботизираната хирургия и робот за дезинфекция срещу COVID-19.

В заключение, учениците ще присъстват на специална презентация за „Професиите на бъдещето“, където екипът на КВАЗАР ще ги запознае с тенденциите и нуждите на пазара на труда и какво ще е необходимо за успешната професионална реализация във времето на високотехнологичната и дигитална индустрия на 21-ви век.

Повече за събитието вижте в прякото включване на БНТ-Златина Иванова:

https://bnt.bg/news/roboti-v-deistvie-kak-izkustveniyat-intelekt-pomaga-v-medicinata-v317193-304688news.html 

By quasar