Престижната наградата получи ас. Мартин Ралчев, учен в екипа на Център за компетентност КВАЗАР при Института по роботика на БАН.

Той е съавтор в три защитени патента за изобретения. Това са двуосен магниточувствителен сензор, съдържащ елементи на Хол, робот за почистване на подови повърхности и робот за UV – дезинфекция. Мартин Ралчев е съавтор на още две изобретения, които са в процес на регистрация – „Устройство за определяне на физико-механичното състояние на деформирани скали и строителни материали“ и „Устройство за определяне на подвижността на токоносителите в полупроводници.“

Наградата беше връчена от вицепрезидента Илияна Йотова, която поздрави организаторите и лауреатите на наградите и подчерта, че науката и университетското образование вървят ръка за ръка в името и с вярата в младите хора.

Приветствия бяха отправени от председател на БАН акад. Юлиан Ревалски, от зам.-ректора на Софийския университет проф. Мадлен Данова, както и от председателят на Съвета на фондация “Еврика” акад. Кирил Боянов.

Наградите “Еврика” се връчват ежегодно в четири категории. Отличията се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, както и за изобретения с голяма обществена значимост.

By quasar