Център за компетентност КВАЗАР представи визията си за ролята и бъдещото развитие на безпилотните летателни апарати, в рамките на кръгла маса на тема „Прилагане на достъпни технологии и продукти с голям асиметричен ефект в съвременните конфликти“, която се проведе вчера в резиденция Бояна.

Форумът, организиран от президентската институция, събра представители на Министерството на отбраната, на висши учебни заведения, които подготвят кадри в областта на националната сигурност, информационно-комуникационните технологии, киберсигурността, както и български компании в сферата на отбранителната и ИКТ промишленост.

Сред основния фокус на дискусията беше възможността за повишаването на отбранителните способности на Българската армия, чрез съвместни усилия и по-добра координация на институциите и организациите в областта на отбраната, българската наука и бизнеса.

По думите на президента Радев в съвременните въоръжени конфликти се откроява ясна тенденция на все по-широкото използване на достъпни, нискобюджетни, дори комерсиални технологии, които водят до голямо асиметрично предимство, информационно превъзходство, както и до нови способи за бойни действия, поразяване на критична инфраструктура, бойна техника и жива сила.

Участниците във Форума се обединиха върху тезата, че използването на нискобюджетни иновативни технологии дава голяма възможност за преодоляване на технологичната изостаналост и повишава отбранителните способности не само на Българските въоръжени сили, но и предоставя перспективи за ключови граждански цели, като защитата на критични инфраструктури, превенция от бедствия и справяне с климатичните промени.

Държавният глава призова също така за задълбочен анализ на възможностите на българската наука и отбранителна промишленост да отговори на съвременните тенденции за проектирането и разработката на системи от критична важност, каквито са системите за радиоелектронна борба и антидрон системите, системите за киберотбрана, за информационни операции и за сигурност на комуникациите.

От страна на Център за компетентност КВАЗАР в кръглата маса се включиха директорът на Института по роботика при БАН проф. Август Иванов, както и Любомир Куртев- Ръководител на звеното за безпилотни летателни системи.

By quasar