В периода15-17 май експертите на КВАЗАР, които координират изпълнението на Националния план на България за изграждане на квантово-комуникационна мрежа в страната ни, участваха в работна среща с представителите QCI координатора на република Гърция.

Срещата се проведе в рамките ежегодната конференция ScyLight, която се организира в Атина за шеста поредна година и е едно от водещите събития в сферата на квантовите технологии.

Събитието откриха Дорийн Богдан-Мартин- Генерален секретар на Международната организация по телекомуникации (ITU) и Димитър Каглис-ръководител на дирекция „Телекомуникации и Космос“ към Министерство на дигиталното управление на Р Гърция.

Сред основните теми в работните групи бяха космическите квантово- комуникационни технологии, с фокус върху киберсигурността и комуникационния суверенитет на Европа.

Множество учени от Полша, Германия, Франция, САЩ и Италия изнесоха научни доклади, представящи най-новите тенденции и предизвикателствата на оптичните технологии и ролята им при увеличаване на ефективността, сигурността и устойчивостта на европейските спътници и при защитата на данни в критични инфраструктури. Особено внимание беше обърнато на необходимостта от привличане и насърчаване на европейската индустрия и Бизнеса, които ще имат водеща роля при внедряването и усъвършенстването на квантовите технологии на територията на Европейския съюз.

Екипът на КВАЗАР имаше възможност също така да посети и да се запознае на място в град Калаврита с първия оптично земен телескоп в Европа, изграден от Европейската космическа агенция, в рамките на проекта SAGA.

В рамките на първата демонстрационна фаза по реализиране на Националните планове на държавите членки на ЕС за изграждане на квантово-комуникационни мрежи, екипите на  България и Гърция ще доведат до граничен пункт Кулата първите по рода си дълго-дистансни оптични трасета, които се очаква през 2024 година да бъдат свързани с обща интерконекторна връзка.

By quasar