В рамките на първия технологичен форум Technovation 2022, който списание “Мениджър” проведе на 19-ти май, доцент Лъчезар Георгиев- ръководител на научния екип на Център за компетентност QUASAR, представи пред високотехнологичните български компании Националния QCI план на страната ни.

По покана на Център КВАЗАР, специален гост на събитието беше Томас Скордас, заместник-генерален директор на Генерална дирекция „Свързаност“ (CNECT) към Европейската комисия и директор на дирекция „Цифрови постижения и научна инфраструктура“, която координира изпълнеието на Евро-инициативата EuroQCI. „DIGITAL EUROPE се ангажира да помогне киберсигурността – от критични инфраструктури до потребителски устройства“– подчерта в приветствието си към форума г-н Скордас. По думите му новата геополитическа ситуация показа, че киберзаплахите представляват сериозно препятствие пред Европа. Около 74% от бизнеса в света е в риск да бъде атакуван. Само една трета от фирмите в общността разполагат със стратегия за киберсигурност. Такава глобална заплаха изисква координиран глобален отговор, категоричен е Скордас.

По време на първият панел „DIGITAL EUROPE“ доц. Лъчезар Георгиев очерта основната стратегия на държавата за изпълнението на тази ключова за суверенитета на ЕС инициатива. „Ключовото послание на DIGITAL EUROPE е The future is Quantum“, подчерта доц. Георгиев, който е представител на България в Борда на EuroQCI. Националния QCI план на България се координира от Център за компетентност QUASAR и има за цел до 2027 г. да бъде изградена пилотна квантово-комуникационна мрежа от следващо поколение, която да бъде свързана в единна мрежа на територията на целия Европейски съюз.

Официален гост на събитието беше Даниел Лорер- министър на иновациите и растежа.

„Успешните технологични компании са пример за младото поколение. Това е моята лична мисия, като министър на иновациите и растежа“, заяви министър Лорер, който откри форума. Следващите програми, които ще се финансират извън Плана за възстановяване, ще бъдат фокусирани от една страна към стимулиране на конкурентоспособност и подпомагане на иновативни фирми с дялово участие. Другото направление е за връзка между наука, иновации и бизнес, посочи още министър Лорер.

Сред панелистите на събитието бяха Ели Канева, експерт в дирекция „Информационни технологии“, Министерство на транспорта и съобщенията, Нед Дервенков- главен изпълнителен директор на BESCO, Александър Николов- изпълнителен директор на Kyndryl България и др.

Допълнителна информация:

https://bnt.bg/news/technovation-2022-tehnologichnata-konferenciya-na-menijar-za-idei-i-resheniya-306534news.html

https://events.manager.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/technovation

By quasar