На официална церемония днес, 16.11.2021 г., Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков откри Международния изследователски лабораторен комплекс на КВАЗАР заедно с акад. Чавдар Руменин и доц. Август Иванов.

В своето изказване министър Денков определи новия лабораторен комплекс като ключов, не само за Центъра за компетентност, но и за Института по роботика, който днес отбелязва 22 години от своето създаване.

Просветният министър акцентира и върху важността на Квазар при разработването на иновативни технологии, като даде пример с робота за дезинфекция, създаден от учените на Центъра, както и участието на КВАЗАР в координационния щаб на българските власти, ръководещ спасителната акция по изтегляне на заседналия товарен кораба „Вера Су“. „Именно такива дейности помагат на обществото да разбере какво точно правят учените в тези центрове и защо са толкова важни за развитието на българската икономика“, допълни още Министърът на образованието.

Директорът на института по Роботика към БАН доц. Август Иванов информира, че към КВАЗАР работят над 70 изследователи, ситуирани в 15 високотехнологични лаборатории, акредитирани да обучават докторанти в области като квантовата комуникация и технологии, роботиката, кибер-физичните системи, интелигентните системи за сигурност, управлението на риска, автоматизация на производството и др. Доц. Иванов съобщи също, че. Център КВАЗАР е официално определен от Държавата, в лицето на МОН,  да представлява страната ни в Европейската инициатива Euro QCI (европейска квантова комуникационна инфраструктура), подписана лично от европейския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Приветствие към гостите на събитието отправи и ръководителят на Центъра за компетентност Квазар акад. Чавдар Руменин. В своето обръщение той отбеляза и важността от ваксиниране срещу Ковид-19.

By quasar