Колко сериозно е приложението на изкуствения интелект в армията. Какво се случва и къде е България във въвеждането на изкуствения интелект в отбранителните системи?

Дронове, автоматични системи за стрелба, предаване на данни в реално време за бойните действия. Това са част от съвременните технологии, които генерират огромно количество данни и по които работят и учените от Центъра за компетентност КВАЗАР. Изкуственият интелект е изследване на това как да накараме машините да се държат интелигентно, което означава да действаме по начин, който ще постигне целите, които са им дадени. 

В България активно се говори за връзката между използването на системите на армията и прилагането на Изкуствения интелект. В Националния военен университет във Велико Търново и във Висшето военноморско училище във Варна активно работят по внедряването на изкуствения интелект, чрез използването на експертизата и техниката, с която разполага Центъра за компетентност Квазар.

Докъде ще стигне модернизацията на армията ни и колко скоро ще има автономни системи в нея – това са повече въпроси, отколкото отговори за сега. Факт е, че различните държави са на различни етапи от развитието на технологиите. А и не всички са склонни да ги споделят с останалите. Защото им осигуряват тактическо предимство на бойното поле.

By quasar