Екип по управление на риска от Център за компетентност КВАЗАР се включи в координационния щаб на българските власти, ръководещ спасителната акция по изтегляне на заседналия товарен кораба „Вера Су“ в района на Камен бряг, съобщи в интервю за Нова нюз академик Чавдар Руменин.

Екипът на КВАЗАР се ръководи от проф. Мирослав Цветков от Висшето военноморско училище в гр. Варна, който отговаря за управлението на риска при бедствия и аварии. Експертите на Центъра осъществяват наблюдение и заснемане на кораба с безпилотни летателни апарати, което осигурява на Щаба да проследява в реално време състоянието на плавателния съд, включително евентуално изтичане на торове в морската акватория.

Център за компетентност КВАЗАР е водещата научноизследователска инфраструктура в страната, в сферата на изследванията в областта на управлението на риска за сигурността, посредством своя интегриран стимулационен комплекс. Чрез него Центърът осигурява възможности за разширяване на добавената реалност на виртуалната среда чрез интегриране на информация от сензорни системи за различни видове наблюдение, като по този начин може да бъде направен детайлен анализ и симулация на конкретна аварийна ситуация.

Центърът е изграден със средства на Европейския регионален фонд, в рамките на ОП НОИР 2014-2020 г.

By quasar