Проект на БАН и още няколко научни организации за Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска, предстои да се реализира у нас.

Една от целите на центъра ще бъде да се предсказват предварително някои неблагоприятни явления и процеси от критичната инфраструктура и от човешкия характер, заяви акад. Чавдар Руменин от Института по системно инженерство и роботика към БАН, пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Създаването на такъв център е наистина достижение за България и за партньорите ни от ЕС. Той стартира преди около година и половина, но вече приключват строително-монтажните дейности. Доставя се апаратура. Това е един интердисциплинарен проект, насочен към квантовата комуникация“.

Гостът обясни, че ще има възможност да се криптира информация и да бъде пренасяна чрез фотони.

„Това е квантово свойство на светлината, с което се характеризира светлинният лъч. Този лъч се дели на две части, които носят информация“, подчерта Руменин.

„Ще направим комуникационен експериментален канал за предаване на криптирана и декриптирана комуникация“, уточни академикът.

„Ще се разиграват стратегически игри. За следващите три години целта е да започнем научни изследвания. Европейската комисия е дала 90% от средствата за нашия център и за други центрове, а останалите 10% са от Министерството на образованието и науката“.

Цялото интервю на акад. Чавдар Руменин гледайте по Bloomberg TV Bulgaria.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/science/2019/10/02/ban-shte-predskazva-bydeshti-iavleniia-s-kvantova-tehnologiia.424794

By quasar