Ръководителят на Център КВАЗАР Акад. Чавдар Руменин с най-високото държавно отличие в Науката

Акад. Чавдар Руменин бе удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен от държавният глава, на специална церемония, която се проведе на 17 октомври 2019 г. в сградата на Президентството.

Високото отличие бе присъдено на Акад. Руменин за неговите изключителни заслуги към науката в областта на хипертехнологиите на 21 век-  роботиката, сензориката и изкуственият интелект. Именно в тази сфера ще развива основната си дейност Център за компетентност КВАЗАР, чийто ръководител е академикът.

Академик Руменин е автор на три монографични труда и има над 390 публикации в престижни списания и издания, включително в списание „Science“. Той е един от най-цитираните български учени, бил е ръководител и консултант на повече от 20 докторанти и има над 160 изобретения, значителна част от които са трансферирани като технологии в националната индустрия с огромно икономическо въздействие.

Акад. Чавдар Руменин участва в международния екип от изследователи и инженери в ЦЕРН и е разработил апаратурата, доказваща съществуването на Х-бозона. Името му е вписано в „Златната книга на българските откриватели и изобретатели“, носител е на званията „Изобретател на годината“ и „Почетен изобретател на България“. Носител е на наградата „Питагор“ за утвърден учен през 2012 г. и много други чуждестранни и национални отличия. Има активно участие в дейността на Центъра за обучение на БАН с лекции по иновационни технологии за подготовката на докторанти и постдокторанти. Национален координатор е за България на Европейската мрежа по мултифункционални микросистеми Nexus.

By quasar