На 19 и 20 Ноември 2019 г., в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН, за първи път в България се проведе Конференция по квантова комуникация под надслов „Квантовата комуникация-бъдещето на Киберсигурността“.

Събитието бе организирано от Център за компетентност КВАЗАР и протече при изключително висок интерес, както от страна на Научната общност, така и сред представителите на специализираните и правоохранителни органи в сектора на Киберсигурността.

Научният екип на Център КВАЗАР, ръководен от доц. Лъчезар Георгиев, представи новозакупено специализирано оборудване за квантово криптиране, което е разработено и патентовано от учени по квантова физика в Женева и е уникално за цяла Европа. Уредите предоставят възможност за създаване на квантово криптирана връзка, която не подлежи на външна намеса, като по този начин осигурява безусловна защита на предаваната информация.

Конференцията беше открита от г-н Кирил Дойчинов, главен секретар на Държавната агенция за електронно управление.

„С развитието на технологиите и цифровите процеси, нараства и опасността от кибер престъпления“-заяви г-н Дойчинов, „Това се превръща в изключително сериозен проблем не само за страната ни, но и в световен мащаб. Поради тази причина, ние приветстваме подобни инициативи, в които Научната общност, Държавата и Бизнесът съвместно ще търсят най-добрите решения за противодействие на подобен тип атаки.“-добави още той.

През втория ден на Научният форум, към участниците се присъедини зам.-министърът на образованието и науката г-жа Карина Ангелиева.

„В предстоящия програмен период средствата за научноизследователска и развойна дейност ще бъдат над един милиард. Това е огромен ресурс, но за да се възползваме от него ние трябва да покажем не само научен потенциал, но и висок административен капацитет. Необходимо е също така научните организации да работят съвместно, да обединяват своите усилия и при разработването на конкретни научни идеи, включително да изведат екипите си на международно ниво.“-посочи зам.-министър Ангелиева. „Вярвам, че една от основните задачи на учените е, да ни покажат какво предстои на дадена научна област в бъдеще, какво да очакваме в нейното развитие през следващите десет или двадесет години. Това може да бъде постигнато единствено чрез фокусирана изследователска дейност в международни екипи, с доказани в своята област учени от различни държави. Надявам се именно такъв Център да бъде КВАЗАР и съм щастлива да видя днес тук учени не само от осемте организации партньори в центъра, но и техни колеги от Женева, от Виена…“- добави г-жа Ангелиева.

Презентации по темата на Конференцията направиха водещи български учени, сред които акад. Чавдар Руменин от Института по роботика на БАН, проф. Шарков, който представи Националната стратегия за Киберсигурност и др.

Специален гост на събитието беше д-р. Бруно Хътнър, член на екипа на IDQuantik, Женева.

В конференцията участваха представители на Министерството на вътрешните работи, ДАНС, дипломати от Полша и Финландия и др. От страна на Бизнеса в събитието се включиха водещи ИКТ компании, сред които телекомуникационни оператори, доставчици на ИКТ услуги и др.

Средствата за закупуване на научното оборудване на Център КВАЗАР са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, в рамките на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020.

By quasar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *