Тази година екипът на Центъра изгради Сцена „Нептун“ и демонстрира основите на квантовата телепортация

При изключително висок интерес, младите изследователи на Център за компетентност КВАЗАР проведоха демонстрации и обучения, в рамките на третото издание на младежкия научен фестивал „Ало, Космос! Говори България!“.

Екипът по квантовите комуникации и технологии на Центъра, ръководен от доцент Лъчезар Георгиев, демонстрира пред над сто и двайсет деца и младежи как се предават сплетени фотони и защо те са в основата на телепортацията. Участниците имаха възможност да изпробват единственото по рода си на балканите оборудване за пренос и изпращане на сплетени фотони. Работилниците за младежите завършиха със забавна игра в три отбора, с която бе демонстрирано космическото съобщение на Алис и Боб. Всички участници в работилницата на КВАЗАР получиха сертификат за първи стъпки в квантовата комуникация и квантовата телепортация.

Младежкият научен фест „Ало, Космос! Говори България!“ е организиран от националния „Space & Seam“ клъстер, в който Център за компетентност КВАЗАР членува, както и от Атлантическия Клуб в България, с подкрепа на посолството на САЩ у нас и НАСА.

Събитието беше открито от д-р Соломон Паси- председател на Българския Атлантически Клуб. Приветствия към участниците отправиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланика на САЩ в България н.пр. Кенет Мертен. Специално видеообръщение към участниците отправи и сенатор Бил Нелсън, който е администратор на НАСА.

Третото издание на феста се проведе отново в София Тех Парк. Целта му е да разпали въображението на децата и младежите в България, да ги насърчи да мислят, мечтаят и планират, да следват кариера в областите на науката, технологиите, инженерството, изкуството и математиката и да намират решения чрез науката.

Сред основните темите на събитието отново бяха Космос и Вселена, черни дупки, телепортация и квантово криптиране, пътешествие във времето, клониране, живот до границите на безсмъртието, Антарктида и много други.

Всички работилници и демонстрации се проведоха на три основни сцени- Марс, Луна и Нептун.

Акцентът на сцена Луна беше дългоочаĸваният разговор с д-р Свати Мохан- американски аероĸосмичесĸи инженер, ръководител на операциите за насочване и управление на мисията на НАСА Марс 2020, където 10 ученика ще получиха отговор на своите космически въпроси директно от нея.

Сцена Марс беше мястото, където се проведе виртуална разходка из ЦЕРН, както и дискусионна сесия между екипа на ЦЕРН, ученици и млади учени.

Сцена Нептун беше изцяло изградена от Център КВАЗАР и представяше основите на квантовата комуникация и телепортация.

Сред научни работилници за децата бяха също „ДНК и безсмъртие“, „Космическа храна“, Лаборатория „Rocket Science“ на TechnoMagicLand, „Наблюдение на слънцето“ на катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийски университет и много други.

Сред най-атрактивните демонстрации бяха тези на открито, на Военновъздушните сили на Република България, както и на специалните части, ръководени лично от генерал-майор Явор Матеев.

By quasar