Годишнината беше отбелязана с тържествена церемония в Резиденция „Лозенец“

На 22. Юни 2023 г. Центърът за компетентност  по Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска-КВАЗАР отбеляза 5 години от своето създаване.

Екипът на Центъра посрещна гости и приятели от цялата страна, представители на държавната и местната власт, на Бизнеса и научните среди.

През гогините от своето създаване Центърът се утвърди като лидер не само в сферата на квантово-комуникационните технологии и киберсигурността, но и в управлението на риска при бедствия и аварии.

„Най-актуалният проект, по който в момента работят изследователите на КВАЗАР, съвместно с Военноморското училище във Варна, е осъществяването на контрол с дронове на водата на Черно море, във връзка с рисковете за замърсяване след взрива на стената на язовир Нова Каховка“- заяви академик Чавдар Руменин, Ръководител на Центъра

Друг голям успех на КВАЗАР е изпълнението на Националния план на страната ни за изграждане на пилотна квантова инфраструктура в България“, финансирана от Европейската комисия и стартирал във всички страни членки на Европейския съюз.

На тържествената церемония бяха раздадени и специални награди на партньорите на Центъра.

В категория: „Подкрепа за развитието на българската наука“ грамоти за специален принос получиха Кметовете на Столична община и на община Костинброд, както и Милена Дамянова- дирекция „Наука“ на МОН и г-жа Ваня Кастрева- началник РУО София-град.

Като лоялни партньори в медийното отразяване на дейността на КВАЗАР бяха отличени  журналистът от БНТ Надя Томова, както и журналисти от ВТК, ИнвесторБГ, списанията „Икономист“ и „Мениджър“.

Специални поздравителни адреси по повод годишнината на Центъра бяха получени от Президента на Р България г-н Румен Радев, от Началника на Военна академия „Г.С. Раковски“, както и от множество други държавни администрации и научни организации.

By quasar