Изобретяването ми е в душата, естествена необходимост, може би нещо като диагноза. Висшата форма на интелектуалния продукт са патентите, разказа в интервю за БТА акад. Чавдар Руменин, който работи в областите роботика, сензорика и изкуствен интелект, и има над 200 патентовани изобретения.

Пътят на изобретателя започва от прашните улици на следвоенна София 

Роден съм в София, в далечната 1949 година, родителите ми са обикновени хора – баща ми е строителен инженер, а майка ми – икономист. Детството ми премина по улиците на разнебитената от бомбардировките София в щури игри, в които сред руините пресъздавахме всевъзможните филми от онова време и много се гордеехме. Това си спомня българският учен, който успя по прашните софийски следвоенни улици да стигне до международния екип от изследователи и инженери в ЦЕРН, и да участва в разработването на апаратурата, доказваща съществуването на Х-бозона.

Мечтата да оцвети музиката всъщност е първата крачка на акад. Чавдар Руменин по пътя му към божествената частица. Изобретателството се породи у мен, когато бях студент. Тогава ми дойде идеята музиката да бъде адаптирана в цвят и създадох цветомузикална приставка. Включих я към един магнитофон, беше страхотно, не можете да си представите какво удовлетворение изпитах, спомня си началото изобретателят.

Акад. Чавдар Руменин е вписан в Златната книга на българските откриватели и изобретатели на Патентното ведомство на България през 1997 г., като към този момент има над 40 признати патенти за изобретения, трансферирани в националната индустрия. Сред тях е новият клас сензори на Хол с три контакта. Тези сензори намират приложение в автоматизацията на производството и се произвеждат от фирми в Швейцария, Франция, Германия – държави, в които има работеща микроелектронна индустрия.

След това интересите на учения са били провокирани от множеството недостатъци на роботите, вкл. и хуманоидните, като той е автор десет патента в тази област.

Пандемията провокира акад. Чавдар Руменин и той се насочва към здравеопазването, разработвайки робот за UV дезинфекции, който е патентован. Ученият съвместно с медици има принос и в областта на гинекологията. Помогнахме на много жени с проблеми с туморите в детеродните органи. При отстраняването им органите се пълнят с въглероден диоксид, което след края на операцията предизвиква болки при пациентите, разказа ученият. Заедно с неговата колега проф. Сия Лозанова намират решение на този проблем, замествайки въглеродния диоксид с газообразен хелий, който е химически неутрален. И така, заедно с акад. Григор Горчев от Медицинския университет в Плевен, подават съвместен патент за изобретение. 

Акад. Чавдар Руменин е привлечен и от подводните изследвания, и с предложения от него подводен съд, с който на дълбочина от 10 метра под водата можем да се насладим на красота – например на коралите. Академик Руменин е вдъхновен и от полетите, той е предложил възможно решение за проблемите с акумулаторите на дроновете.

Като цяло творческите търсения на учения са се увенчали с около 200 признати патента, част от тях внедрени в индустрията. Няма научна област, колкото и фундаментално тя да изглежда, която с доза въображение да не бъде овладяна до инженерно-техническо решение, защитено с патент, и да има интелектуална собственост, смята академик Руменин.

По стъпалата на знанието

През 1975 г. той се дипломира във Физическия факултет на Московския държавен университет. Професор е по сензори и системи за управление в Института по роботика при БАН и в Техническия университет – София. От 1999 г. е директор на Института. Академик Руменин е ръководител на Центъра за компетентност КВАЗАР.

Той е автор на три монографични труда и има над 390 публикации в престижни списания и издания, включително в списание Science. Притежател е на множество патенти за оригинални полупроводникови магнитни и температурни сензори. Носител е на златен медал „Асен Златаров“ за изобретателство и принос за индустриалното развитие на България.

Академик Чавдар Руменин е член на надзорния съвет на Европейската сензорна асоциация и е национален координатор на Европейския приоритетен център NEXUSPAN за България. Експерт е на Европейската комисия в областта на сензорите и микросистемите. Член е на редакционната колегия на най-престижното международно списание в областта на сензорите и микросистемите Sensors and Actuators.

За Х-бозона 

Бях поканен през 2011 година в ЦЕРН, където се запознах с един от ръководителите на проекта Си Ем Ес, който ми разказа, че имат проблеми с насочването на снопа от частици в колайдъра. Налагало се е да се слагат усилватели за използваните за тази цел сензори на Хол. Оказа се, че те не са монтирани на най-доброто място, за да бъдат ефективни и аз им предложих решение, разказва ученият историята си на съприкосновението с божествената частица. Това е моят принос към Х-бозона, но това е труд на учени от три поколения, които създадоха това гениално творение, допълни акад. Руменин. 

Не се смятам за нещо изключително, но може би повече обичам да споря и да не приемам винаги това, което виждам или чувам, за истина, винаги искам да видя какво има от другата страна, а това много подпомага изобретателската мисъл, описва себе си акад. Чавдар Руменин.

Интервюто с акад. Чавдар Руменин е направено в рамките на партньорската инициатива между БТА и Патентното ведомство на България, която предвижда в съвместната рубрика „Създадено в България“ всяка седмица да бъдат представяни както вписаните в „Златната книга на Патентното ведомство“ българи, така и дейността на Патентното ведомство. 

By quasar