Събитието се проведе днес в Интер Експо Център и показа най-новите прототипи и технологични разработки на младите изследователи на БАН

Българската академия на науките, съвместно с Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, за трета поредна година представиха най-интересните разработки на Академията, готови да се превърнат в успешен бизнес или да му помогнат в оптимизацията на процеси, в рамките на изложението „Наука за бизнес 2023″.

Екипът на КВАЗАР демонстрира нова сензорна технология за сеизмично-активни райони, различни иновативни дронове, както и учебните роботи MAXIBOT и BABYBOT за деца със специални потребности. Изобретенията бяха представени от младите изследователи на Центъра гл. ас. Мартин Ралчев и гл. ас. Ясен Паунски.

Учените на БАН показаха също различни иновации и изобретения, като например първия в България водороден електромобил,  устройство за рехабилитация на пръсти на ръка след инсулт, технологии за съхранение в батерии и водород на енергия от ВЕИ, катализатори за обезвреждане на отпадни газове  и много други. 

By quasar