ChatGPT, най-новата сензация в Силициевата долина, накара инвеститорите да се втурнат да търсят следващото голямо нещо в областта на изкуствения интелект – технологията, която някои смятат за начало на нова ера в големите технологии, предаде Франс прес.

Изкуственият интелект присъства все повече в ежедневието от десетилетия, но пускането на разговорливия робот на стартъпа OpenAI през ноември отбеляза повратна точка във възприемането му от широката общественост и инвеститорите.

Генериращият изкуствен интелект, пример за който е ChatGPT, претърсва океани от данни, за да създаде оригинално съдържание – изображение, стихотворение, есе от хиляда думи – за секунди и при проста заявка.

След дискретното си пускане в края на ноември ChatGPT се превърна в едно от най-бързо развиващите се приложения в историята и накара Microsoft и Google да ускорят проекти, които досега бяха внимателно пазени заради опасения, че технологията все още не е готова за публиката.

През последните няколко седмици в новините попаднаха предимно гигантите, на първо място Microsoft, партньор и инвеститор на OpenAI, последван от Google, който се опитва да не изостава.

Но в тяхната сянка множество стартиращи предприятия също предлагат идеи.

Други примери за скорошни кръгове на финансиране включват базираната в Калифорния компания Kognitos, която има за цел да автоматизира административните задачи, и платформата за дизайнери Poly, която може да изработва 3D графики или карти за секунди.

Освен обичайните рискови капиталисти, нащрек са и технологични гиганти, като Google, която току-що инвестира 300 млн. долара, за да придобие 10% от новосъздадената компания Anthropic и нейния чатбот Claude.

Ху каза, че „златната треска“ на ChatGPT може да бъде безпрецедентна и да се разшири далеч отвъд генеративния изкуствен интелект, тъй като самата технология свежда до минимум необходимостта от компютърен програмист или дизайнер за изпълнение на идеите. (По информация на БНТ)

By quasar