Не трябва да се притесняваме от развитието на технологиите и, ако имаме достатъчно разум, не трябва и да се притесняваме, че ще останат хора без работа. Има обектни области, като изкуствения интелект и квантовите комуникации, в които България не отстъпва на другите европейски страни. Български научен екип ще създаде две квантово-комуникационни трасета до две-три години. Ние, като нация сме гъвкави хора – бързо се ориентираме в една или друга ситуация, особено в областта на технологиите и имаме способни млади хора. Това каза акад. Чавдар Руменин, ръководител на Център за компетентност КВАЗАР и зам. дир. на Института по роботика към БАН, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria .

„Квантовата комуникация вече е факт и на практика се случва в страни като Германия, Франция, САЩ, Япония, Китай. Там имат сериозни успехи в областта на квантовата комуникация. Ние, в България, също имаме определени успехи. В близките две до три години ние ще създадем две квантово-комуникационни трасета. Едното ще обвърже няколко министерства, банки, болници, а второто ще стигне до Кулата и ще се свърже с нашите гръцки партньори, а от там има канал, който ни свързва с ЕС, с Брюксел. Това ни е в ръцете и е нещо напълно реалистично“.

Не трябва да се притесняваме от развитието на технологиите и, ако имаме достатъчно разум, не трябва и да се притесняваме, че ще останат хора без работа. Защото това, което ни предстои да направим, е да разработим такива системи, такива алгоритми, да се генерират такива знания, че ние, хората, да бъдем по-добре, да имаме повече време за саморазвитие и самоосъвършенстване, подчерта акад. Руменин. „А това са най-важните неща“. 

Квантовата комуникация се случва и развива на квантово ниво във физическия смисъл на думата. „Ако не дай боже се случи ядрен взрив, гъбата не позволява да имаме радио връзка с класическите радиовълни, които са изобретени и които се използват за комуникация от времето на Николо Тесла. Тя е доразвита до съвършенство, но има своите недостатъци. Да не говорим и за природни катаклизми, като земетресенията. Когато те са от 7-ма – 8-ма степен, също става нарушение на комуникационните възможности на околната среда“. 

By quasar